Vraag dat maar aan de pelikanen

De Kleine Uil
10 december 2021
9789493170629

Wat doe je als je net gehoord hebt dat je dagen zijn geteld? Bernard Veerman pakt verdwaasd de trein naar Den Haag. Hij wil naar zee, dat zoutige wil hij ruiken, de wind wil hij voelen, de branding horen, het gekrijs van de meeuwen.

Hoe zit het met Bernards overlevingskansen? Hij heeft een broer of zus als donor nodig voor een stamceltransplantatie. Zijn tweelingzus Titia is qua leeftijd de enige die in aanmerking komt, maar die twee hebben ruzie. Kan hij zich met haar verzoenen? Bernard praat hierover met mensen die hij nog nooit heeft ontmoet: een dame met een grote witte koptelefoon op haar hoofd, een portretschilder, een verpleegster die een beetje dronken is. Ronddwalend in de stad van zijn jeugd draait Bernards persoonlijke geschiedenis zich om in zijn hoofd.

In Vraag dat maar aan de pelikanen, de derde roman van Nicolette Smabers, komen heel wat thema’s aan bod: de rol van vooroordelen bij het overdragen van een familiegeschiedenis die haar wortels heeft in de koloniale tijd, de band tussen een stiefvader en zijn stiefdochter, de geheimtaal van de kinderjaren, en bovenal de vraag of spreken altijd beter is dan zwijgen.

Recensies

“Nicolette Smabers ontroert met fijnzinnig verhaal over tweeling.”
Jan-Hendrik Bakker – Den Haag Centraal

“Nicolette Smabers kan verhalen vertellen. Verhalen met spanning die kan overgaan in ontspanning, of teruggenomen kan worden is een stilte die zindert.”
Cor Gout – Tzum

“Een koloniale achtergrond, een stiefdochter die op eigen benen wil staan, verzwegen levens: ingrediënten voor een intrigerend, fijnzinnig èn effectief verteld verhaal, vol breuken en barsten, zoals zo vaak bij familiegeschiedenissen.”
Leo Willemse – Hebban

“Haar stijl is onveranderd mooi en suggestief: de auteur weet met weinig woorden een wereld en een sfeer op te roepen.”
Herman Simissen – Streven

“Het verhaal heeft vaart, Smabers wisselt details af met grotere stappen, waardoor het nergens saai wordt. Integendeel: herinneringen worden knap verweven met de recente gebeurtenissen in het leven van de broer en zus die beiden op zoek zijn naar houvast in het bestaan.”
Arjen van Meijgaard – Elders literair