Den Haag, 1966. De zestienjarige Eva Porceleyn barst in tranen uit als haar ouders haar vertellen dat ze naar Californië gaan emigreren. Eva wil niet weg uit Nederland, maar als ze blijft, moet ze bij haar oom en tante intrekken. Gesteld voor deze keuze, probeert ze de moeizame relatie tussen haar vader en zijn broer Leo te doorgronden. Haar zoektocht voert haar naar de jaren twintig van de vorige eeuw, naar een schoolplein in een stadje op Midden-Java, waar bruine en blanke Nederlanders, kinderen nog, met elkaar in botsing komen. Die onderlinge strijd speelt ook een rol in het naoorlogse Nederland, zelfs binnen een en dezelfde familie.
Eva en haar vader Freek geven met hun dialogen steeds nieuwe doorkijkjes naar het met ‘met stilzwijgen betoverde verleden’ en forceren zo een doorbraak naar de toekomst.
Recensies
“De man van gas en licht is een ontroerende en intieme familieroman, waaruit de grote kracht blijkt van het vertellen van verhalen, over de generaties en over de oceanen heen.”
Nederlands Letterenfonds
“Smabers schrijft uitstekende, enigszins raadselachtige boeken met een eigen stempel. Het wordt tijd dat een groter publiek haar ontdekt.”
Thijs Kramer – 8Weekly
“Een ingenieus gesponnen weefsel van verhalen uit het Indisch familiearchief.”
Indisch Anders
“Smabers weet binnen die gefragmenteerde jeugd precies en beeldend, soms ook aangrijpend vorm te geven aan Eva’s leven tussen smoesjes en verhullingen.”
Jann Ruyters – Trouw
“Het is weer een geweldig boek dat mij net zoveel plezier deed en imponeerde als het magnum opus van Oek de Jong, Pier en Oceaan.”
Leo Willemse – OBA Boekenblog
“De man van gas en licht is een bijzonder mooie, even sensibel als trefzeker geschreven roman, stilistisch gezien een zeer toegankelijk boek met veel dialogen en simpele waarnemingen. Dat is op zich een grote verdienste, want het verhaal met al zijn subverhalen voert ons naar een complexe, veelvormige en weerbarstige werkelijkheid.”
Frans Kusters – tijdens presentatie in boekhandel Roelants
“Op filosofische wijze wordt in deze roman het aardse leven met het bovennatuurlijke vermengd.”
Nederlands Dagblad
“Fijnzinnige Haagse roman.”
Opzij
“Je blijft lezen, want Nicolette Smabers heeft een prettige schrijfstijl.”
HP/De Tijd
“Begin je te lezen, dan word je direct de sprookjesachtige sfeer van de tekst ingezogen.”
Gao Xing – Armada, Tijdschrift voor wereldliteratuur nr.63/64